Mapa znanja

Arhiva seminara

Naziv seminara

Pravo i pravne kvake za poduzetnike

Svrha seminara

Broj sudionika je ograničen.

Koliko puta Vam se je već dogodilo da ste htjeli dogovoriti neki posao ili donijeti neku važnu ili čak nevažnu poslovnu odluku, a da je zapelo na nekoj pravnoj „kvaki“? Za koliko poslova ste tek naknadno uočili nedostatke ili skupo platili neki propust? Koliko puta ste ulazili u neki pravni odnos, a da niste bili potpuno sigurni da je li sve „čisto“ s pravne strane? Znate li izbjeći ružna iznenađenja u obliku novčanih i drugih sankcija zbog prekršaja za koje niste ni znali da uopće postoje? Svakako ste čuli za „sitna slova“ i „pravne kvake“ ili neobična pravila koja su dobro sakrivena u raznim zakonima. Na domaćem tržištu koje s pravne strane prenormirano, a bez da se poduzetnicima daju jasne smjernice, i uz najbolju volju prilično je teško poslovati. Na ovom seminaru ćete se zato upoznati s najčešćim pravnim „kvakama“, dakle pravilima pravne prirode-kako pisanim, tako i nepisanim-koja Vam moraju biti poznata kako biste osigurali uredno poslovanje Vašeg društva, a isto tako obradit će se i najčešće pogreške poduzetnika koje se uz usvajanje osnova na Vas primjenjivog prava mogu prilično lako izbjeći. Uz to, upoznat ćete se s zakonima i drugim pravnim izvorima čije nepoštivanje ili eventualno pogrešno tumačenje dovodi do neugodnih situacija u poslovanju. Poseban naglasak stavlja se na obveze poslodavaca i njegovo preventivno ponašanje, kao i na interne akte koje Vaše društvo mora donijeti, ali i na poslovanje u uvjetima trenutnog gospodarskog stanja, sve uz niz primjera iz sudske i poslovne prakse. Kako biste u budućnosti mogli samostalno rješavati sve nedoumice koje možda imate na ovom seminaru naučit ćete kako čitati zakone, gdje pronalaziti relevantnu sudsku praksu i praksu upravnih tijela, te kome se obratiti u pojedinim situacijama. 

Namjena

Vlasnicima poduzeća, direktorima, voditeljima odjela, knjigovodstvenim servisima, pravnicima u gospodarstvu i svim poslovnim ljudima koji se žele usavršavati i razvijati.

Način realizacije

PPT prezentacija, pitanja i odgovori. Predavanje s ppt prezentacijom, prikaz sudske prakse, studije slučajeva, diskusija sudionika, pitanja i odgovori, polaznicima se izdaju materijali s oglednim primjerima.

Raspored seminara

I dio od 09:00 do 12:15 (pauza 15 min.)
od 12:15 do 13:15 ručak je organiziran u hotelu Sheraton
II dio od 13:15 do 16:00 (pauza 15 min.)

Iz programa seminara

I Statusno pravo i pravo društava

 • Različiti pravni oblici unutar kojih se posluje: d.o.o., j.d.o.o., obrtnici, ustanove: prednosti i mane pojedinih oblika
 • Vaše društvo u sudskom registru: promjene podataka, vrste djelatnosti, naziv društva, osnivači i direktori
 • Direktor: odgovornost, obveze i ovlaštenja
 • Koje sve evidencije treba voditi poduzetnik
 • Zbrika osobnih podataka – AZOP
 • Podaci koje treba sadržavati internetska stranica društva

II Snalaženje u različitim pravnim situacijama:

 • Utvrđivanje i praćenje statusa poslovnih subjekata kroz javne upisnike s naglaskom na posebne vrste postupaka (stečaj, postupak predstečajne nagodbe, ovrhe, likvidacije) radi pravilne identifikacije i procjene poslovnih partnera; blokirani pravni subjekti
 • Ovrhe (prisilna naplata potraživanja)
 • Likvidacije, stečajevi & predstečajne nagodbe
 • Interna organizacija poslovnih subjekata te nastupanje prema trećim osobama

III Ugovori

 • Obvezan i preporučen sadržaj ugovora
 • Pravni učinci ugovora (obveza poštivanja preuzetih ugovornih obveza, raskid ugovora, naknada štete)

IV Obveze poslodavaca

 • Zakon o radu
 • Zakon o zaštiti na radu - jedan od „klasika“ s kojim su se mnogi upoznali na teži način

Vrijeme

srijeda, 1.7.2015. od 9:00 do 16:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

1290,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV.