Mapa znanja

Otvoreni seminari

Naziv seminara

Porezi u turizmu

Predavač

Pere Mioč, Vladimir Nol, Tomislav Zaleznik

Svrha seminara

Broj polaznika je ograničen.

Seminar „Porezi u turizmu“ se bavi pitanjem izgleda sustava PDV-a i ostalih poreza s praktične strane kod poslovnih subjekta u turističkoj djelatnosti.

Oporezivanje u turizmu je područje koje je doživjelo najveće promjene u zadnjih nekoliko godina. Ulaskom u EU implementiran je posebni postupak oporezivanja marže (nadalje, „PPOM“) za putničke agencije i organizatore putovanja, stalne promjene se događaju i presudama Europskog suda pravde. Također, zadnjim izmjenama poreznim propisa je promijenjena stopa PDV-a na ugostiteljstvo pa je jako važno razumjeti u kojim okolnostima se zadržava pravo primjene snižene stope.

Cilj seminara je uputiti polaznike u kompleksan sustav oporezivanja PDV-om koji je definiran lokalnim zakonodavstvom, EU PDV direktivom, te ih upoznati s njihovim pravima i mogućnostima, kao i dati odgovore na konkretna porezna pitanja i problema iz svijeta turizma.

Seminar je zamišljen kao interaktivna radionica u kojoj će polaznici, među ostalim, postavljati pitanja predavačima, imati priliku vidjeti velik broj primjera iz prakse.

Namjena

Manageri, financijaši, računovođe i ostali djelatnici u turizmu, hotelijerstvu, iznajmljivači, agencije, ugostitelji, revizori, računovođe, poslovni konzultanti, project manageri, bankari, investicijski i financijski analitičari, financijski manageri u poduzećima, mali i srednji poduzetnici, stručnjaci u ministarstvima, agencijama te ostalim državnim i lokalnim ustanovama.

Način realizacije

Predavanje s ppt prezentacijom.

Iz programa seminara

I. PDV kod hotela i turističkih usluga

 • Jedinstvenost isporuke – „all inclusive“ ili posebni postupak oporezivanja
 • Otkazane rezervacije – oporezive PDV-om ili ne?
 • Kada nastaje obveza obračuna PDV-a?
 • Reprezentacija u vlastitim objektima – kako obračunati PDV i porez na dobit?
 • Prefakturiranje - Preprodaja tuđih isporuka
 • Odobravanje različitih popusta kupcima – porezni rizik ili ne

II. PDV kod putničkih agencija

 • Primjena posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija
 • Posredovanje vs prodaja u svoje ime
 • Korištenje vlastitih vs tuđih sredstava
 • Kada se ne treba primijeniti posebni postupak pri prodaji tuđih usluga?
 • Presude Europskog suda pravde i njihov utjecaj na oporezivanje agencija
 • Praktični primjeri

III. Primjena snižene stope PDV i druge zanimljivosti

 • Stopa PDV-a kod prodaje više usluga zajedno – jedna ili više isporuka?
 • Uvjeti za primjenu snižene stope na praktičnim primjerima

IV. Iznajmljivači, sezonski radnici i porezna pitanja

 • Što mora znati o porezima svaki iznajmljivač?
 • Kako plaćati porez paušalno?
 • Sezonski radnici u turizmu
 • Ostala pitanja poreza na dohodak u turizmu

Predavač

Pere Mioč je Partner poreznog odjela društva Mazars Cinotti. Posjeduje višegodišnje iskustvo rada u Hrvatskoj kao i u inozemnim članicama Mazars grupe prilikom čega se bavio poreznim savjetovanjem klijenata iz raznih sektora, savjetovanjem oko poreznih aspekata kod M&A, izradom studija o transfernim cijenama i poreznim pregledima. Usredotočen je i na daljnji razvoj Odjela za porezno savjetovanje a kontinuirano prati preko 30-tak klijenata te brine o njihovim svakodnevnim poreznim pitanjima. Autor je više stručnih članaka, pogotovo na temu PDV-a iz europske prakse, ko-autor je knjiga „Mazars – Porezni savjetnik“  i “Kako se pripremiti za nadzor Porezne uprave” te je predavač  na temu poreza na Hrvatskom Institutu za Financije. Polaznik je ACCA programa.

Vladimir Nol je Senior Manager u društvu Mazars Cinotti. Ima višegodišnje menadžersko iskustvo rada u poreznom odjelu Big Four-a te je jedan od vodećih stručnjaka za pitanja poreza na dohodak i doprinosa, posebno za pitanja prekograničnih kretanja radnika i povezana porezna i migracijska pitanja. Tijekom karijere je bio zadužen za mnoge projekte optimiziranja poreznog položaja poduzeća i fizičkih osoba u zemlji i inozemstvu, kao i projekte poreznih pregleda i dubinskih snimanja (due diligence). Također, sudjelovao je na mnogim međunarodnim edukacijama o poreznim temama.

Tomislav Zaleznik je Assistant Manager u Mazars Hrvatska s preko 4 godine radnog iskustva u poreznom odjelu. Specijaliziran je u području PDV-a, a svoje znanje u tome dijelu, s posebnim naglaskom na praksu Europskog suda pravde, dodatno je unaprijedio radom u inozemnim uredima Mazars grupe. Tijekom svoje karijere radio je na raznim projektima poreznog savjetovanja, uključujući porezne savjete, dubinska snimanja, porezne preglede te razne druge porezne projekte. Koautor je stručnih članaka te je sudjelovao na više međunarodnih seminara o PDV-u. Magistar je ekonomije, akademsko zvanje stekao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je u procesu licenciranja za ovlaštenog računovođu Ujedinjenog Kraljevstva (ACCA)

Vrijeme

četvrtak, 19.3.2020. od 9:00 do 16:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

1390,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV.

On-line prijava na seminar

Naziv seminara Porezi u turizmu
Vrijeme četvrtak, 19.3.2020. od 9:00 do 16:00

Ime i prezime
Dodajte sudionika
Tvrtka / udruga / institucija
Adresa
Mjesto i poštanski broj
Telefon
E-mail
OIB TVRTKE
Kontakt osoba
Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.