poslovne edukacije

Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma

Četvrtak, 13. 06. 2024. | 09:0013:30

Marcela Kir 

Hrvatska narodna banka

Hotel Sheraton

Kneza Borne 2, Zagreb

Maksimalan broj sudionika

30

Kotizacija

200,00 

+ PDV

Prijavi se na seminar

Svrha poslovnog seminara Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma je polaznike upoznati s obvezama u području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Osobito s ažuriranjem Nacionalne procjene rizika.

Stroga primjena standarda FATF-a može dovesti do neželjenih posljedica. Odnosno, do isključivanja pojedinih klijenata ili kategorije klijenata iz uređenih platnih tokova ili uređene financijske podrške. Sve se to promatra u postupcima umanjenja rizika kroz prizmu upravljanja poslovnim odnosima.

Listu visokorizičnih trećih država objavljuje Delegiranim aktom Europska Komisija, s obrazloženjem razloga zbog kojih su listirane. Nakon svake plenarne sjednice i FATF na svojim stranicama objavljuje listu jurisdikcija pod pojačanim praćenjem. Jurisdikcije na tim listama predstavljaju percepciju povećanog rizika za cjelokupno financijsko poslovanje. Zbog čega se i naša zemlja našla u tom društvu i što nam je sada činiti?

Smjernica EBA-e o čimbenicima rizika od pranja novca i financiranja terorizma, koje bi trebali primjenjivati svi obveznici, čine osnovu za svakodnevno postupanje u ovom području. Primjeri iz prakse bi trebali pomoći u razumijevanju i kvalitetnoj primjeni propisa, novih postupaka i mjera.

Terorizam i svi njegovi oblici, uključivo i financiranje terorizma, brzo se prilagođavaju novim tehnologijama i promijenjenim geopolitičkim uvjetima. Jedna od preporuka Moneyvala- je i kvalitetno usklađivanje naših propisa sa svjetskim standardima. Stoga govorimo i o novom Zakonu o mjerama ograničavanja te o drugim aktualnostima iz ovog područja.

Nakon poslovne edukacije sudionici će dobiti potvrdu koja se izdaje kao dokaz da su obavili stručno osposobljavanje i izobrazbu za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma za 2024. godinu.

Namjena edukacije Sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma

  • menadžerima računovodstva i financija, nabave i prodaje
  • svima koji sudjeluju u kreiranju poslovne politike društva
  • svima koji rade na poslovima računovodstva i financija te kontrolinga.

Edukacija je namijenjena svim obveznicima primjene Zakona. Odnosno svim osobama koje kod obveznika imaju određene zadatke u provedbi propisanih mjera za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma.

Način realizacije

Predavanje s interaktivnom PPT prezentacijom, diskusija, odgovori na pitanja.

Iz programa poslovne edukacije

I. Ažuriranje nacionalne procjene rizika

II. Nadnacionalna procjena rizika

III. Visokorizične treće zemlje

IV. Pravilnik o uvođenju stranke na daljinu i minimalnim uvjetima koje mora ispunjavati rješenje kojim se utvrđuje i provjerava identitet stranke na daljinu

V. Novi Zakon o mjerama ograničavanja

VI. Ostale aktualnosti

a) Ažuriranje EBA smjernica o čimbenicima rizika od PN/FT

b) Smjernice o politikama i kontrolama kojima se osigurava učinkovito upravljanje rizicima od PN/FT pri pružanju pristupa financijskim uslugama

Raspored seminara

od 9:00 do 13:30 (pauza 20 min)

PREDAVAČ: Marcela Kir

seminari

Marcela Kir
Hrvatska narodna banka

Mr.sc. Marcela Kir magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Međunarodna razmjena. U dosadašnjoj poslovnoj karijeri obnašala je rukovodne funkcije u poslovnim bankama, HBOR-u i HNB-u, prvenstveno u području deviznog platnog prometa i kreditnih poslova s inozemstvom te u sektoru sredstava i međunarodnog financiranja. Zadnjih šesnaest godina intenzivnije se bavi problematikom sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Položila je ispit za certificiranog specijalistu u ovom području kod međunarodnog udruženja Association of Certified Anti Money Laundering Specialists (ACAMS) kao i za financijskog evaluatora za potrebe procjene sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, koju provodi tim stručnjaka u pojedinoj jurisdikciji u ime i u organizaciji Posebnog odbora Vijeća Europe Moneyval. Autor je brojnih stručnih članaka i predavač na edukacijama iz područja deviznog poslovanja, poslovanja s nerezidentima te sprječavanja pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije oružja za masovno uništenje.

Broj sudionika/prijava