Kako upravljati osobnim financijama

Četvrtak, 01. 06. 2023. | 09:0017:00

Bojan Stipić 

Hotel Sheraton

Kneza Borne 2, Zagreb

Maksimalan broj sudionika

10

Kotizacija

212,36  (1.600,03 kn)

+ PDV

Kako upravljati osobnim financijama

Ako želite ostvarivati životne ciljeve i uživati u odličnoj kvaliteti života pod svojim uvjetima, neophodno je steći financijsku slobodu. Ona se postiže promjenom životne filozofije kroz porast prihoda, naročito pasivnih prihoda, rezanjem troškova, povećanjem imovine i eliminacijom dugova.

Osobne financije su 80% psihologija, a 20% matematika. Radionica o osobnim financijama zaokružena je cjelina praktičnih koraka, načela, alata i preporuka iz psihologije osobnih financija. Na radionici osobne financije naučit ćete:

  • Kako povećavati prihode?
  • Kako smanjivati troškove?
  • Kako se riješiti duga?
  • Kako akumulirati imovinu?

Jednodnevna radionica namijenjena je ljudima koji vjeruju kako je teško, ali moguće mijenjati svoje stavove i navike, te da su sređene financije preduvjet slobodnog života. Radionica nije namjenjena informatički potpuno nepismenim osobama.

Sudjeluje najviše 10 ljudi kako bi poticali raspravu i razmjenu iskustava. Koncept radionice temeljen je na načelima te gotovom alatu (tablici). Priča se o upotrebljivim primjerima, taktikama i kako izbjeći tipične zamke.

Rasprava o načelima i primjerima kroz prezentaciju, te za sudionike unaprijed pripremljena tablica u tabličnom kalkulatoru (Google Sheets / Microsoft Excel). Ponesite teku za bilješke, dok računalo ili tablet nije nužno, no uzmite ako vam tako bolje odgovara. Radimo interaktivno, kroz primjere i postojeću tablicu.

Načela, psihologija, kontekst, interesi, terminologija, novac

Što čini uspješan život? Koje su ljudske potrebe? Kako definirati ciljeve, izraditi plan i zadatake? Odlična kvaliteta života pod mojim uvjetima? Što je Dunning-Kruger efekt? Kako možemo definirati novac? Što je genogram i kakve veze ima s financijama? Koji je najvrjedniji resurs kojeg imam? U kojoj sam životnoj fazi i koji su mi prioriteti? Koje makroekonomske varijable bi me trebale zanimati? Kako na mene utječe inflacija i deflacija? Što je složeni kamatni račun? Što je vremenska vrijednost novca? Zašto je odložena gratifikacija bitna?

Kako povećavati prihode?

Koji su prihodi od rada? Koji su mogući izvori prihoda i kako ih grupirati? Kako radnik, samozapoleni, vlasnik tvrtke i investitor stvaraju prihode? Je li poduzetništvo za mene? Kako mogu stvarati dodanti prihod? Što je pasivni prihod? Koji su primjeri pasivnih prihoda iz prakse? Kako povećati pasivne prihode? Koji porezi i kako najviše utječu na moje osobne financije? Kako izbjeći tulipomaniju? Kako povećavati mjesečni višak za štednju i ulaganja?

Kako smanjivati troškove?

Što su opetovani fiksni troškovi? Na koje stavke potrošim najviše novca? Kako se riješiti minusa na tekućem računu? Kako uštedjeti na troškovima hrane, stanovanja, kućnih potrepština i prijevoza? Kako se riješiti viška predmeta i smanjiti troškove? Kada i u kojim slučajevima valja pregovarati? Kako iskoristiti, popraviti, posuditi, izraditi ili zamijeniti prije kupnje novog? Što je minimalizam? Kako djeci objasniti finacije? Kako ubrzati štednju i ulaganja? Što je budžetiranje i ima li kakvog rezultata? Kako iskoristiti trajni nalog u svoju korist? Što je FIRE pokret?

Kako se riješiti duga?

Zašto i kako steći imunitet na agresivno oglašavanje potrošnje? Može li se stan ili auto kupiti gotovinom, bez duga? Treba li posuditi novac prijatelju ili rodbini? Kako izračunati anuitet ili ratu kredita? Koji je najvažniji faktor prilikom odabira kredita? Kako pomoću tabličnog kalkulatora računati ratu, razdoblje, kamatnu stopu, sadašnju i buduću vrijednost novca? Koja je razlika kreditnih, revolving, poklon, prepaid i debitnih kartica? Kako sastaviti i provesti plan otplate svih dugova?

Kako akumulirati imovinu?

Što je, a što nije imovina? Koje su vrste imovine i zašto mi je to bitno? Koja je veza između rizika i povrata? Može li se samo prihodima od rada steći financijska sloboda? Koliki postotak mjesečnog prihoda ću namijeniti za štednju i investiranje? Kako izraditi i održavati osobni račun dobiti i gubitka, te bilancu osobnih financija? Koja je moja neto vrijednost? Što je ulaganje i kako mogu početi? Što je ukupni trošak vlasništva? Koji je odnos emocija i ulaganja? Što su financije temeljene na ljudskom ponašanju? Što je alokacija imovine (investicijskih klasa) i kako ju mogu određivati za sebe? Što je diverzifikacija kroz vrijeme i rebalansiranje vrsta imovine? Koje varijable utječu na cijenu imovine?

Vrijednosti, autonomija, financijska sloboda, bogatstvo

Do čega mi je najviše stalo? Što me uzbuđuje? Koje naslijeđe želim ostaviti? Što je financijska sigurnost, financijska neovisnost i financijska sloboda? Koja je poveznica zadovoljstva i prihoda? Treba li mi životno osiguranje i oporuka? Koje su prepreke ostvarivanju finanancijske slobode i kako ih se riješiti? Što donosi budućnost? U što ulažu bogati? Što je bogatstvo za mene?

PREDAVAČ: Bojan Stipić

Bojan Stipić

Bojan Stipić je zaljubljenik u osobne financije. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Zagrebu, a magistrirao poslovno upravljanje na IEDC Bled School of Management. Samostalno je osmislio radionicu o osobnim financijama gdje uživa u diskusiji i prenošenju znanja. Načela, koncepte i alate dostupne na radionici u proteklih je dvadeset godina testirao, usavršavao i potvrđivao u praksi. Profesionalno iskustvo stjecao je u financijskoj (Hewlett Packard Financial Services) i informatičkoj (Microsoft) industriji. Bavio se poslovnim savjetovanjem (Vernexo), a trenutno vodi pravne poslove softverske firme sa specijalizacijom u umjetnoj inteligenciji (Mindsmiths).

Broj sudionika/prijava

Seminar je istekao