Arbitraža - što treba znati ako si stranka ili arbitar?

Petak, 24. 11. 2023. | 09:0016:00

Jelena Čuveljak, Jadranka Osrečak 

Hotel Westin

Kršnjavoga 1, Zagreb

Maksimalan broj sudionika

20

Kotizacija

212,36  (1.600,03 kn)

+ PDV

Prijavi se na seminar

Arbitraža - što treba znati ako si stranka ili arbitar?

Gotovo svakodnevno se čuje pojam arbitraže, ali koliko se stvarno zna o arbitraži konkretno?

Svrha ovog seminara je da sudionici razumiju što sve treba za dobru pripremu arbitražnog postupka i to bilo da je osoba zastupnik stranke u postupku ili da je imenovana za arbitra.

Skreće se pažnja na razlike ovisno o vrsti odabrane arbitraže (domaća, međunarodna, ad hoc), kako bi stranke lakše donijele odluku kod sklapanja ugovora u kojem je sadržana arbitražna klauzula.

Iako arbitar može biti svaka osoba koja nije u sukobu interesa u konkretnom slučaju, mali broj osoba se odlučuje biti arbitar. Vjerojatno iz razloga što ne znaju koje bi im sve bile obveze.

Stoga će voditeljice prenositi i svoje iskustvo vođenja arbitražnih postupaka, a kroz simulaciju vođenja postupka će se upoznati i sa običajenim procesnim koracima kako bi se steklo iskustvo potrebno za dužnost arbitra.

Svrha je seminara pojasniti i razlike između trgovačkih i investicijskih arbitraža.

Namjena seminara

Seminar je namijenjen punomoćnicima javnih poduzeća, upravama trgovačkih društava i punomoćnicima trgovačkih društava, te svim fizičkim i pravnim osobama koji su punomoćnici u sudskim postupcima kao i osobama koje su stranke u parničnom postupku. Seminar je namijenjen i drugim fizičkim i pravnim osobama koje ne uspijevaju riješiti svoje pravne odnose u mirnim postupcima.

Način realizacije seminara

Predavanje s PP prezentacijom, simulacija arbitraže, pitanja i diskusija.

Raspored seminara

I dio od 09:00 do 12:15 (pauza 15 min.)
od 12:15 do 13:15 ručak je organiziran u hotelu Sheraton
II dio od 13:15 do 16:00 (pauza 15 min.)

Iz programa seminara

 • arbitražna pravila
 • ugovaranje arbitraže, na što obratiti pažnju
 • arbitri, sastav, članovi, neovisnost
 • domaća, međunarodna ili ad hoc arbitraža
 • trajanje arbitraže
 • koraci u arbitražnom postupku
 • uobičajene procesne odluke
 • pravorijek
 • tužba za poništaj pravorijeka
 • investicijske arbitraže
 • trgovačke arbitraže

PREDAVAČ: Jelena Čuveljak, Jadranka Osrečak

Jelena Čuveljak, Jadranka Osrečak

doc. dr. sc. Jelena Čuveljak je sutkinja Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i profesor Zagrebačke škole ekonomije i managementa i docent na Sveučilištu sjever. Napisala je brojne stručne članke iz područja trgovačkog prava (ugovori, stečaj, predstečaj, ovrha i dr.) te je iskusna predavačica i pravnik praktičar. Sudskim parničnom postupkom se bavi više od dvadeset godina i to prvo kao zastupnik Republike Hrvatske a nakon toga sudac trgovačkog suda stoga ima veliko iskustvo vezano uz primjenu Zakona o parničnom postupku kako pred sudom prvog stupnja, tako i u postupku povodom žalbe. Kao arbitar vodila je arbitražne postupke pri Stalnom izbranom sudištu u Zagrebu, ad hoc arbitražu te arbitražu pri Međunarodnoj trgovačkoj komori u Beču. dr. sc. Jadranka Osrečak je zamjenica općinskoga državnoga odvjetnika upućena na rad u Državno odvjetništvo Republike Hrvatske gdje radi na predmetima zastupanja Republike Hrvatske u međunarodnim trgovačkim i investicijskim arbitražama. Predavač je na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta te redovito objavljuje znanstvene radove. Završila je poslijediplomski studij (Master of Laws) na Queen Mary University of London gdje se specijalizirala za komparativnu međunarodnu trgovačku arbitražu, međunarodnu investicijsku arbitražu i energetsku arbitražu. Doktorirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja međunarodne trgovačke i investicijske arbitraže na temi financiranje troškova postupka sredstvima treće strane u arbitraži.

Broj sudionika/prijava