Mapa znanja

Otvoreni seminari

Naziv seminara

Novo izdanje (2017) FIDIC modela ugovora

Predavač

Vladimir Skendrović, dr.sc.

Svrha seminara

Broj sudionika je ograničen: 12

FIDIC Opći uvjeti ugovora su u svijetu naviše primjenjivani model ugovora i trenutno su najčešći, ako ne i jedini, prihvaćeni međunarodni standard ugovaranja za građevinske i inženjerske radove koji se koristi u Hrvatskoj. U posljednjih desetak i više godina uvedeni su u široku primjenu u projektima financiranim zajmovima međunarodnih financijskih organizacija (razvojnih banaka) te projekata sufinanciranih sredstvima pred-pristupnih fondova. Na infrastrukturnim projektima sufinanciranim od EU redovito se koriste ugovori prema modelu FIDIC. Neke javne tvrtke i ustanove usvojile su FIDIC Opće uvjete ugovora i u tzv. domaćim javnim investicijama. Također, FIDIC Opći uvjeti ugovaranja danas postaju gotovo redovito korišten standard i u privatno financiranim projektima.

FIDIC od 1957. godine priprema i izdaje svoje standardne modele ugovora koji su do danas doživjeli brojne revizije i poboljšanja. Danas su u primjeni modeli ugovora tzv. serije 1999.

U prosincu 2017. godine FIDIC je izdao novu verziju modela ugovora tzv. Crvene, Žute i Srebrne knjige sa značajnim izmjenama u odnosu na seriju 1999. U ovom seminaru polaznici će se upoznati s novim verzijama modela FIDIC-ovih Općih uvjeta ugovora koji će, kako se predviđa, ubrzo naći primjenu u praksi.

Namjena

Ovaj seminar je namijenjen prije svega investitorima, voditeljima projekata, izvođačima i nadzornim inženjerima koji već imaju znanje i iskustvo u pripremi ili primjeni FIDIC-ovih modela ugovora i žele se upoznati s novim modelima ugovora.

Način realizacije

PPT prezentacije i interaktivna radionica.

Raspored seminara

I dio od 09:00 do 12:15 (pauza 15 min.)
od 12:15 do 13:15 ručak
II dio od 13:15 do 16:00 (pauza 15 min.)

Iz programa seminara

I. Modeli općih uvjeta FIDIC

 • Dokumenti koje izdaje FIDIC
 • Karakteristike i struktura ugovora po modelu FIDIC
 • Pregled svih modela ugovora

II. Značajnije promjene

 • Promjene u strukturi
 • Promjene u ulozi Inženjera
 • Ostale promjene

III. Nove knjige

 • Crvena knjiga
 • Žuta knjiga
 • Srebrna knjiga

IV. Potraživanja i rješavanje sporova

 • Potraživanja naručitelja i  izvođača
 • Vijeće za izbjegavanje i rješavanje sporova
 • Procedure

V. Rješavanje sporova u našoj praksi s primjerima

Predavač

Dr.sc. Vladimir Skendrović je jedan od doajena primjene i tumačenja FIDIC ugovora u Republici Hrvatskoj. Radno iskustvo stekao je radeći kao izvođač, projektant, konzultant i voditelj projekata u preko 20 zemalja širom svijeta. Između ostalog bio je: rukovoditelj nekoliko velikih gradilišta u zemlji i inozemstvu; Geschȁftleiter Hidroelektra Bauunternehmung, München; dopredsjednik uprave GP Hidroelektra, Zagreb; General Manager International Construction Co.Ltd., Nairobi; Poslovni direktor Građevinskog instituta, Zagreb; Tehnički savjetnik za infrastrukturu u Ujedinjenim narodima u New Yorku; Voditelj projekata u Jugoistočnoj Europi financiranih od Svjetske banke; Direktor ureda Svjetske banke u Zagrebu; Sveučilišni profesor na Građevinskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Osijeku. 1988. FIDIC ga je uključio u svoju listu arbitara za rješavanje sporova.

Vrijeme

četvrtak, 10.2.2022. od 9:00 do 16:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

1490,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV.

On-line prijava na seminar

Naziv seminara Novo izdanje (2017) FIDIC modela ugovora
Vrijeme četvrtak, 10.2.2022. od 9:00 do 16:00

Ime i prezime
Dodajte sudionika
Tvrtka / udruga / institucija
Adresa
Mjesto i poštanski broj
Telefon
E-mail
OIB TVRTKE
Kontakt osoba
Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.