Mapa znanja

Otvoreni seminari

Naziv seminara

GDPR za ljudske potencijale

Predavač

Tatjana Salopek

Svrha seminara

Svrha seminara je na praktičan i edukativan način upoznati polaznike seminara sa temeljnim pojmovima Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (dalje u tekstu: GDPR).

Poseban naglasak ovog seminara je upoznavanje pravnih subjekata i/ili zaposlenika u pravnim subjektima koji se u svojem temeljnom poslovanju bave ljudskim potencijalima s najvažnijim izmjenama i utjecajem GDPR-a na taj segment poslovanja.

Namjena

Ovaj seminar je namijenjen svim poduzetnicima, a naročito poduzetnicima sa velikim brojem zaposlenika.

Način realizacije

PPT prezentacija praćena usmenim objašnjenjima uz praktične savjete i primjere.

Iz programa seminara

Općenito GDPR

  • značaj, stupanje na snagu, odnos prema Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka;
  • objašnjenje najvažnijih pojmova GDPR-a  (obrada osobnih podataka, osobni podatak, ispitanik, voditelj obrade, izvršitelj obrade, sustav pohrane, službenik za zaštitu osobnih podataka, evidencija o obradi osobnih podataka, privola i dr.);
  • osnove za zakonitu obradu po GDPR-u uz objašnjenje kako postupati u kojem slučaju ovisno o tome što je osnova obrade (zakon, ugovor, privola, pravne obveze voditelja obrade, nužnost radi zaštite ključnih interesa ispitanika, javni interes, legitimni interes);
  • objašnjenje pojma svrha obrade uz praktične primjere;
  • općeniti pregled ostalih odredbi uz objašnjenje svih najvažnijih dijelova GDPR-a kako bi se poduzetnik mogao u svojoj specijalnoj djelatnosti s razumijevanjem prilagoditi i uskladiti.

Specifičnosti vezane na segment ljudskih potencijala:

  • upoznavanje sa specijalnim propisima koji reguliraju područje radnih odnosa (Zakon o radu, Zakon o zaštiti na radu, Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima);
  • objašnjenje pojma osobni podatak u kontekstu zaposlenika;
  • svrhe obrade u kontekstu korištenja osobnih podataka zaposlenika;
  • tumačenje obrade osobnih podataka zaposlenika u kontekstu ugovora o radu i ispunjavanja prava i obveza iz ugovora o radu;
  • privola zaposlenika za objavu fotografije na web stranici Poslodavca;
  • privola zaposlenika za razne marketinške sadržaje Poslodavca;
  • obrada biometrijskih podataka u svrhu evidentiranja radnog vremena (alternativna opcija);
  • fotografije zaposlenika na internim folderima poslodavca sa raznih događaja unutar tvrtke poslodavca;
  • kopije osobnih iskaznica i kopije tekućih računa (prekomjerna obrada);
  • procjena radnog učinka zaposlenika na temelju testova (osnova obrade);
  • rokovi čuvanja i vrste isprava koje poslodavac treba čuvati;
  • dostava podataka raznim primateljima podataka;
  • obveza sklapanja ugovora s vanjskim izvršiteljima obrade kojima se dostavljaju osobni podaci zaposlenika;
  • sustav video nadzora i upoznavanje zaposlenika sa istim;
  • izmjene ugovora o radu (oprez kod pojma dobrovoljne privole) ili privole i izjave o povjerljivosti;
  • izmjene Pravilnika o radu (oprez obzirom se radi o jednostranom aktu);
  • selekcijski postupci zapošljavanja novih zaposlenika (kada je potrebna privola);
  • iznosi kazni i načini kažnjavanja u slučaju postupanja protivno odredbama GDPR-a.

Predavač

Tatjana Salopek kao odvjetnica i suvlasnica odvjetničkog društva SALOPEK & SALOPEK j.t.d, Zagreb, Martićeva 67/3 od početka svojeg pravnog puta radi u odvjetništvu gdje se uglavnom bavi područjem građanskog, trgovačkog i radnog prava, uz posebni naglasak na područje zaštite osobnih podataka.

Teorijsko poznavanje svih propisa vezano na usklađenje sa GDPR regulativom, kao i praktična i svakodnevna primjena svih tih propisa prilikom usklađivanja raznih subjekata (tijela javne vlasti, trgovačka društva iz područja trgovine, marketinga, turizma, zaštitarskih djelatnosti i dr.) sa GDPR regulativom, čini ju mjerodavnim i korisnim predavačem u ovoj materiji.

Vrijeme

četvrtak, 5.7.2018. od 9:00 do 14:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

1000,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV.

On-line prijava na seminar

Naziv seminara GDPR za ljudske potencijale
Vrijeme četvrtak, 5.7.2018. od 9:00 do 14:00

Ime i prezime
Dodajte sudionika
Tvrtka / udruga / institucija
Adresa
Mjesto i poštanski broj
Telefon
Fax
E-mail
OIB TVRTKE
Kontakt osoba