Mapa znanja

Započeo cjelogodišnji ciklus intenzivnog razvoja mekih vještina u zdravstvu

3.11.2016. 16:55:00

22. listopada 2016. godine, otvorenjem nove Bagatin Akademije – regionalnog centra za razvoj mekih vještina u zdravstvu, napravljen je još jedan iskorak u ostvarivanju dugoročne vizije educiranja zdravstvenih djelatnika i uvođenje dugoročnih promjena u hrvatskom zdravstvu.

Projekt Bagatin Akademije podržan je od strane Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore i Hrvatske gospodarske komore, a prilikom otvorenja gosp. Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin, izrazio je svoje zadovoljstvo uključivanjem više od 40 hrvatskih trenera i edukatora u ovaj projekt koji će se odvijati do svibnja 2016. godine kroz 38 različitih interaktivnih edukacija, na koje su pozvani uključiti se svi zdravstveni i sa zdravstvom povezani djelatnici u Hrvatskoj i regiji, s konačnim ciljem razvoja svojih mekih vještina.

Treneri su se predstavili prisutnim medicinskim djelatnicima, a gospodin Ognjen Bagatin najavio je svečano otvorenje cijelog ciklusa 26. studenog 2016. godine u hotelu Sheraton (Zagreb), kojem će prisustvovati i uvodnu riječ dati i Predsjednik Hrvatske liječničke komore, gdin. Trpimir Goluža. Hrvatska liječnička komora podržala je i radionice i konferenciju koje se taj dan održavaju sa dodjelom 20 bodova aktivnim sudionicima odnosno 15 bodova pasivnim sudionicima.

Ovim projektom Hrvatska će se pozicionirati na svjetskoj karti medicinskoga turizma kao zemlja kvalitetne usluge i educiranih djelatnika, što je tržište od 100 milijardi dolara godišnje samo za zdravstveni segment i dodatnih 300 milijardi dolara kroz turizam i ostale industrije koje se na to nadovezuju, što je bitna stavka za hrvatsko gospodarstvo.

Kako bismo to postigli, izrazito je potrebno razviti kvalitetu usluge u zdravstvenom sektoru i educirati klinike i stručnjake u znanjima izvan područja struke – poput mekih vještina. Naprednije klinike se prvo moraju boriti sa stvaranjem svijesti da je svaka struka uslužna djelatnost te da i stručnjaci trebaju znanja mekih vještina kako bi uspostavili bolje odnose s pacijentima. Program 26. studenog će svojim predavanjima upotpuniti prof. dr. Slavko Sakoman, trener i psiholog Boris Blažinić, psihologinja Tanja Prekodravac, psiholog Matej Sakoman, britanski stručnjak za kvalitetu Jon Thedham, trener Danijel Bičanić, ravnatelj Poliklinike Bagatin Ognjen Bagatin, psiholog Tomislav Penavić te prof. dr. sc. Katarina Šakić.

Paralelno će se odvijati intenzivne radionice razvoja mekih vještina kao što su: upravljanje stresom, javni nastup za liječnike, komunikacija s različitim tipovima osobnosti, ophođenje sa zahtjevnim pacijentima, upravljanje vremenom, leadership, delegiranje i određivanje prioriteta i sl.

Važnost ovog projekta su prepoznale i sponzorirale Jamnica d.d. te poznata edukacijska kuća „Mapa znanja“, koje će ovim putem pomoći pozicionirati Hrvatsku kao zemlju stručnih zdravstvenih djelatnika i potaknuti hrvatsko gospodarstvo u novim smjerovima.