Mapa znanja

Pokroviteljstvo konferencije Kulturni turizam

12.4.2016. 14:53:00

Konferencija Kulturnog turizma održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva kulture i uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

Kulturna baština destinacija – počelo svih putovanja kroz povijest, nedovoljno iskorišten potencijal hrvatskog turizma, motivacija za 80% Europljana u odabiru destinacije i konačno odličan temelj za visokokvalitetni turizam kao i privlačenje novih korisnika hrvatskih destinacija, glavna je tema konferencije Kulturni turizam – vrijednost i značenje za Hrvatsku.

O temama o konkretnim iskustvima govorit će, uz Tima Fairhursta iz ETOA-e, europskog stručnjaka za strateški pristup destinacijama i razvoju turizma, stručnjaci u području interpretacije i prezentacije kulture i baštine  Dragana Lucija Ratković (MUZE d.o.o.) i Dora Kušan Špalj (AMZ), te  iz turizma Sanja Cinkopan Korotaj (TZ Pula), Suzana Marković i Darko Fatović (Ban Tours), i Vlasta Klarić (UNPAH).

Po prvi puta dotičemo se i teme koju je ove godine UNWTO (Svjetska turistička organizacija) predstavila na  ITB u Berlinu - transformativnog turizma, odnosno duhovnosti u turizmu, o čemu će govoriti Renata Tomljenović iz Instituta za turizam ali i prečasni monsinjor Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, s posebnim osvrtom na sakralnu baštinu.

Ravnatelji novih hrvatskih mega muzejskih atrakcija predstavit će projekte nastanka muzeja, posjetiteljsku politiku, te predstavljenu kulturnu baštinu kao novi kulturni kapital  destinacija.

Ujedno  nove spoznaje u kulturnom turizmu podijelit će s nama i predstavnici Ministarstva turizma: gđa. Blanka Belošević, koja će nas uputiti u EU politike vezane uz kulturni turizam, te Bosiljko Domazet s prikazom važnosti informiranja o kulturnim potencijalima u turizmu.

Tema kulturnog turizma  nije samo tema ove konferencije već i neslužbeno najavljena tema za izbor EDEN destinacije 2017. u kojem će već tradicionalno sudjelovati i hrvatski kandidati za izbor.

kulturni-turizam.eu

mapaznanja.hr