Mapa znanja

Arhiva seminara

Naziv seminara

Transferne cijene u praksi

Svrha seminara

Broj polaznika je ograničen kako bi se što kvalitetnije provodio praktičan rad.

Transferne cijene su cijene koje se dogovaraju unutar grupe društava, a često služe za neopravdano premještanje dobiti u zemlje gdje je stopa poreza na dobit niža ili na društva u poreznom gubitku, pa su radi toga i učestalo predmet nadzora od poreznih uprava.

Sama studija o transfernim cijenama je formalni dokument propisan Zakonom o porezu na dobit RH, OECD Smjernicama o transfernim cijenama, te internim Priručnikom o nadzoru transfernih cijena.

Porezna uprava u zadnje vrijeme intenzivno razvija kapacitete za nadzor transfernih cijena, pa je tako u prethodnim periodima uložila značajna sredstva u Amadeus i Orbis bazu podataka, kao i u edukaciju specijaliziranih inspektora.

Na seminaru će polaznici proći kroz sastavljanje svih sastavnih dijelova studije o transfernim cijenama. Uz navedeno, ukratko ćemo prikazati i posebnosti pravila o transfernim cijenama u regiji, kako bi polaznici mogli eventualno prilagoditi studije pojedinim lokalnim pravilima.

Dodatno, na seminaru će gostovati inspektor porezne uprave specijaliziran za pitanje transfernih cijena! Inspektor će kratko prezentirati način odabira poreznih obveznika za nadzor transfernih cijena, metodologiju rada porezne uprave, te zadnje slučajeve nadzora transfernih cijena i njihove rezultate.

Namjena

Seminar je namijenjen revizorima, računovođama, poreznim stručnjacima, poslovnim konzultantima, project managerima, bankarima, investicijskim i financijskim analitičarima, financijskim managerima u poduzećima, malim i srednjim poduzetnicima, stručnjacima u ministarstvima, agencijama te ostalim državnim i lokalnim ustanovama koji žele vidjeti kako izgleda razrada studije o transfernim cijenama u praksi.

Način realizacije

Predavanje s PP prezentacijom, prikaz formata klasične studije o transfernim cijenama, prikaz Amadeus baze podataka, te upute za praktičnu izradu same studije.

Raspored seminara

od 9:30 do 15:00 ( 2 pauze po 15 min)

Iz programa seminara

 • Što su transferne cijene?
 • Tumačenja načela neovisnosti kroz primjere u praksi
 • Kako napraviti analizu društva i analizu grupe, te na što obratiti pozornost?
 • Analiza industrije – zašto je bitna?
 • Funkcionalna analiza – što je to funkcionalna analiza i utjecaj iste na transferne cijene (na primjeru distributera)?
 • Poseban osvrt na usluge i distributere – da li su usluge zaista pružene, te kako ih fakturirati (Benefit test i tzv. „shareholder aktivnosti“) / pitanje rizika i funkcija distributera, te odnos istih sa transfernim cijenama
 • Pregled mogućih metoda za testiranje transfernih cijena kroz primjere iz prakse
 • Primjer odabira metode transfernih cijena u praksi
 • Prikaz tipične ekonomske analize s Amadeus bazom podataka
 • Predavanje poreznog inspektora specijaliziranog za transferne cijene
 • Zaključno tumačenje odnosa s povezanim osobama
 • Kratko o pitanju transfernih cijena u regiji;
 • Novosti u transfernim cijenama – country by country reporting (CBC), te ostala BEPS pitanja.

Vrijeme

četvrtak, 17.9.2015. od 9:30 do 15:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

1000,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV.