Mapa znanja

Arhiva seminara

Naziv seminara

Komunikacijske vještine i tipovi ličnosti, Prezentacijske vještine, Javni nastup i Kako svladati strah i tremu od javnog nastupa

Predavač

Jelena Vukmirica Makovičić, Ivona Zgrabljić

Svrha seminara

U suvremenom svijetu, a  posebice poslovnom okruženju, kvalitetna komunikacija i prezentacija predstavljaju jednu od temeljnih vještina potrebnih za uspjeh. Koliko god bili toga svjesni svaka komunikacija je neki vid predstavljanja sebe, svojih želja, vrijednosti, uvjerenja. O uspješnoj prezentaciji i komunikaciji ovisi uspješna prodaja, javni nastup te generalno kakav ćemo dojam ostaviti na ljude oko sebe posebice poslovne suradnike. Ovisno o razvijenosti naše vještine komuniciranja i prezentiranja pojedinac ostvaruje više ili manje kvalitetne odnose u svom okruženju. O važnosti prezentacijskih vještina nije potrebno govoriti, jer su ove teme mnogi svjesni. Upravo zato i postoje mnogi treninzi na ovu temu. No, po čemu je ovaj trening drugačiji?

Seminari prezentacijskih vještina pomažu, no usprkos tome:

·  mnogi i dalje osjećaju intenzivnu tremu za vrijeme prezentiranja, te osjećaju odbojnost i nelagodu prema javnom nastupu

·  mnogi i dalje imaju osjećaj niskog samopouzdanja

·  mnogi koristeći nasilno naučene tehnike, gube svoju prirodnost, autentičnost i utjecaj

·  mnogi su i dalje su skloni kopirati tuđe stilove i određeni stil prezentiranja doživljavati kao idealan

Na temelju navedenih iskustava u radu s ljudima, došli smo do spoznaje da je prvi korak do autentične komunikacije i prezentacije upoznati svoj prirodni stil komuniciranja. To je stil komunikacije koji nam leži u kojem se osjećamo prirodno i opušteno. Kad upoznamo sebe i svoju neutralnu poziciju tad se lako možemo prilagoditi u prezentaciji, ovisno o kontekstu i publici. Tu dolazimo do svrhe prvog dijela seminara - upoznati svoj autentični komunikacijski stil te upoznati sve komunikacijske stilove naših slušatelja. Kad upoznamo i polako prihvatimo svoj stil komunikacije tada smo spremni na usvajanje prezentacijskih vještina koje nam pomažu da svoj stil usavršimo.

Kako upoznajemo svoj autentični stil komuniciranja?

Na treningu koristimo Persologov model DISC® međunarodno priznat alat za definiranje tipova osobnosti ljudi. Persologov model DISC® znanstveno je poduprt, redovito nadograđivan i validiran, zbog čega je vrlo pouzdan. Model je zasnovan na više od 40 godina istraživanja prof. dr. Johna Geiera i njegovih suradnika, a temelje mu je, teorijom ljudskog ponašanja, 1928. postavio dr. William M. Marston (1893. – 1947.), psiholog sa sveučilišta Kolumbija (poznatiji kao otac detektora laži). Na temelju upitnika dobivate informacije o tome koji je vaš prirodni stil komunikacije, te vaša omiljena maska koju koristite kad se profesionalno predstavljate. Svrha upitnika je da postanete svjesni prednosti i nedostataka svog stila te kojem tipu publike odgovara vaš stil.

Prezentacijske vještine

Jeste li se ikada našli u situaciji kada ste se jako dobro pripremili za Vaš nastup ili prezentaciju, kad odjednom, u trenutku kada trebate početi govoriti pred ljudima, ruke se počinju tresti, usta se suše, glas podrhtava ili se dogodi potpuna blokada? Ovo su sve manifestacije TREME koju, vjerujte, vrlo često osjećaju i najvještiji glumci. Pitanje je KAKO umanjiti učinke treme i učiniti javni nastup što ugodnijim iskustvom za govornika, i još važnije, za publiku? Naime, možemo na mentalnoj razini razumjeti što je to trema ili biti svjesni njenih učinaka, ali pitanje je KAKO ih umanjiti ili ukloniti?

Koraci na kojima se radi:

·   DRŽANJE - Dobro i pravilno držanje čini temelj dobrog javnog nastupa. U našem tijelu zapisane su sve naše navike, kao i načini na koje nam se trema manifestira. Učimo kako tijelo dovesti u „neutralnu” poziciju kako bi bilo spremno za bilo kakvu izvedbenu nadgradnju. Radimo osnove Alexander tehnike koja je svjetski priznata kao jedna od tehnika koja najbolje priprema tijelo za uporabu glasa i govora.

·   DISANJE - Disanje je vrlo važan faktor u javnom nastupu. Učimo duboko abdominalno disanje koje je temelj za daljnje glasovne vježbe. Povezujemo kako naše držanje utječe na disanje – dobra postura omogućava nam kvalitetan udah koji je temelj naše DOBRE KUĆE ZA GLAS.

·  GLAS I ARTIKULACIJA - Radimo glasovne vježbe prema Alexander metodi koja se uči na THE ROYAL CENTRAL SCHOOL OF SPEECH AND DRAMA (www.cssd.ac.uk), a koja je jedna od vodećih svjetskih institucija koja se bavi problematikom glasa i govora uopće.

·   GOVOR - Govor je spoj svega ranije navedenoga. U ovoj fazi radimo na raznim tekstovima, od dječjih pripovijetki do primjene naučene govorne tehnike. Bavimo se ritmom i muzikalnošću govora te dramskih tekstova, od novinskih do poslovnih. Radeći na tekstu mogu pomoći u zadržavanju pažnje publike.

·   MONOLOG KAO DIJALOG S PUBLIKOM - Napokon dolazi trenutak koji smo svi iščekivali – penjemo se na pozornicu ili govornicu i primjenjujemo sve dosad naučeno! Kako održavati kontakt očima s publikom, uvažavati svakog člana publike jednako, reagirati na reakcije publike (smijeh, kašalj, meškoljenje i sl.), a sve s osjećajem lakoće? KOMUNIKACIJSKI UMJETNIK usmjeren je na svoju publiku, a ne na sebe te ga to dovodi u SADAŠNJI TRENUTAK IZVOĐENJA. Pripremnim vježbama koje prethode javnom nastupu izvlačimo maksimum iz glumačke tehnike monologa.

Namjena

Seminar je namijenjen svim profesionalcima koji žele naučiti kako svoju osobnost koristiti kao polugu utjecaja u profesionalnom okruženju te usavršiti svoje prezentacijske vještine suvremenim tehnikama. Svima koji prezentiraju na sastancima, voditeljima, profesionalcima u prodaji, poduzetnicima.

Način realizacije

Rješavanje Persolog DISC® upitnika, predavanje s PP, vježbe i diskusije u grupi, prezentiranje pred grupom, davanje povratne informacije na prezentirani sadržaj.

Raspored seminara

I dio od 09:00 do 12:15 (pauza 15 min.)
od 12:15 do 13:15 ručak je organiziran u hotelu Sheraton
II dio od 13:15 do 16:00 (pauza 15 min.)

Iz programa seminara

9:00 - 12:15, Ivona Zgrabljić

I. Četiri stila komunikacije i prezentacije kroz četiri dimenzije osobnosti

 • Uvod u Persolog model DISC pomoću vježbi i primjera
 • Polaznici rješavaju upitnik osobnosti te na temelju zabavnog i interaktivnog izlaganja u novom svjetlu sagledavaju svoj komunikacijski stil i stil prezentiranja drugih tipova osobnosti
 • Pojašnjenje dijagrama
 • DISC preciznije - Polaznici samostalno generiraju opis tipa kojem pripadaju te kakav stil prezentiranja i predavača vole i ne vole
 • Kratka teorijska osnova korištenog upitnika - osnovne razlike 4 tipa predavača:
  • Dominantni, izravni i odlučni predavači, brzi i pragmatični u izvođenju
  • Optimistični i otvoreni predavači koji vole zabavljati publiku
  • Suosjećajni, suradljivi stabilni predavači koji vole djelovati po prihvaćenom predlošku
  • Točnost precizni predavači koji vole procedure, strukturu te prezentaciju temeljenu na činjenicama

II. Definiranje vlastitog autentičnog prezentacijskog stila- izrada strategija i taktika za različite stilove publike

 • Što je autentično komuniciranje i prezentiranje?
 • Kako ostvariti utjecaj kroz autentičnost?
 • Izrada strategija i taktika u svrhu motivacije raznih tipova osobnosti na prezentaciji
 • DO's and DONT's u komunikaciji i prezentaciji  s raznim stilovima ponašanja
 • Vježbanje autentičnog prezentacijskog stila

13:15 - 16:00, Jelena Vukmirica Makovičić

III. Držanje, disanje, glas i govor, monolog kao dijalog s publikom

 • Kako zadržati pažnju publike (bez obzira na to o kojem se tipu publike radi)?
 • Kamo s rukama za vrijeme govora te kako se riješiti treme pred javnim nastupom?
 • Kako pravilno disati i koristiti glas bez naprezanja i uništavanja glasnica, kako se glasovno i prezentacijski pripremiti za govor u malim, a kako u velikim prostorima?
 • Kako je naše držanje i disanje povezano s našim glasom, govorom i konačno izvedbom?
 • Što govore naše neverbalne poruke i govor tijela te facijalne ekspresije, a što je najvažnije, jesu li u skladu s onime što želimo iskazati?

IV. Praktične vježbe - prezentacija polaznika

 • Izrada prezentacije i kratkog predstavljanja
 • Osvrt i povratna informacija predavača i polaznika na prezentaciju
 • Sumiranje feedbacka i zaključaka na kojim područjima je potrebno dalje vježbati

Vrijeme

četvrtak, 22.9.2016. od 9:00 do 16:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

1390,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV.